D vitamini “güneş ışığı vitamini” olarak bilinir çünkü çoğunlukla doğrudan güneş ışığına maruz kaldığımızda cildimiz tarafından üretilir. Yağda çözünen vitaminlerden biridir (A, E ve K ile birlikte) ancak aslında bir hormon olması nedeniyle diğer vitaminlerden farklıdır.
D vitamininin ana rollerinden biri sağlıklı kemikler, kaslar ve dişler için kalsiyum ve fosforla birlikte çalışmaktır. Sonuç olarak D vitamini, osteomalazi (kemiklerin yumuşaması), raşitizm ve osteoporoz (kırılgan kemikler) gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Kaslarınızın hareket etmek için D vitaminine, sinirlerinizin ise beyninizle vücudunuz arasında mesaj taşımak için D vitaminine ihtiyacı vardır. D vitamini ayrıca bağışıklık sistemini desteklemek (istilacı bakteri ve virüslerle savaşmak), ruh halinizi iyileştirmek ve belirli kanser türlerinin riskini azaltmak için de hayati öneme sahiptir.
Yağlı balıklar (somon, uskumru ve sardalya), yumurta, mantar ve bazı etler gibi çok az gıdada bulunduğu için D vitaminini tek başına diyetle almak zordur.
Güncel araştırmalar normal D vitamini düzeylerinin aşağıdaki durumların riskini azaltabileceğini düşündürmektedir:
- Bağışıklık sistemi zayıflığı
- Kalp-damar hastalığı
- Enflamasyon
- Diyabet
- Demans
- Kanser
Yapılan araştırmalar sonucunda D3 vitaminin;
- Bağısaklarda kalsiyum emilimini,
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde,
- Çocukların zeka ve beyin sağlığını desteklediği,
- Enfeksiyon sonrasında kan hücrelerinin korunmasına katkı sağladığı,
- Cilt ve saç sağlığını desteklediğini,
- Çocuklarda kemik gelişimini desteklediği,
- Diyabet ve romatizma gibi rahatsıklarda etkili olduğu,
- Hipertansiyon hastalarının tedavi sürecini desteklediği,
- Kalp sağlığını desteklediği,
- Kan basıncının düşmesinde etkili olduğu,
- Kan şekerinin düzenlenmesinde,
- Kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini korumasında etkili olduğu,
- Pankreastan salınan insülin hormonun üretimini desteklediği ön görülmüştür.
K2 vitamini, yağda çözünen bir vitamin olup, kemik sağlığı ve kalp sağlığı için önemlidir. K2 vitamini, kalsiyumun kemiklere taşınmasına yardımcı olur ve kemiklerin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca, K2 vitamini, damarlarda kalsiyum birikmesini önlemeye yardımcı olur ve koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
K2 vitamini, K vitamini ailesine mensup bir vitamin olup, K1 ve K3 vitaminleri ile birlikte vücutta depolanabilen üç ana formdan biridir. K2 vitamini, iskeletin bakımı dâhil olmak üzere vücuttaki birçok süreç için gerekli olan bir vitamin türüdür.
K2 vitamini eksikliği, kemiklerde kalsiyumun toplanmasına neden olabilir ve kemiklerin zayıflamasına yol açabilir. Ayrıca, K2 vitamini eksikliği, koroner kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilir.
K2 vitamini takviyesi, kapsül (ilaç) veya damla şeklinde farklı formlarda kullanılabilir. K2 vitamini normal değerleri yaş gruplarına ve kişilerin sağlık durumlarına göre değişir.
K2 vitamini eksikliği, bazı durumlarda beslenme yetersizliği veya emilim bozukluğu nedeniyle ortaya çıkabilir. K2 vitamini, bağırsak florası tarafından üretilir ve bu nedenle bağırsak florasının bozulması, K2 vitamini eksikliğine neden olabilir. Ayrıca, bazı ilaçlar, özellikle uzun süreli kullanımda, K2 vitamini seviyelerini azaltabilir.
K2 vitamini eksikliği, kemiklerde kalsiyum birikmesine neden olabilir ve kemiklerin zayıflamasına yol açabilir. Ayrıca, K2 vitamini eksikliği, koroner kalp hastalığı riskinde artışa neden olabilir.
d3 vitamini,k2 vitamini,gıda takviyeleri,doğal gıda takviyeleri,d vitamini faydaları,k vitamini faydaları